Přijímací zkouška vzdělávání horského vůdce ČAHV 2013

12.06.2013 08:00
Letní část
 
Ve dnech 7. a 8. 6. 2013 se uskutečnila letní část přijímací zkoušky do vzdělávání horských vůdců. Po zimní části, kde byli adepti přezkoušení z lyžování a lezení v ledu většina z nich využila jaro na vylepšení některých výtek k dokládanému listu túr a zejména dobré přípravě pro skalní lezení.

 
V pátek jsme zkoušku zahájili sportovním lezením v Moravském krasu. Bohužel hlavní zvolená lokalita nám před zkouškami zatekla a proto se přezkoušení ze sportovních cest muselo přesunout do Sloupu. Po odlezení tří sportovních cest v klasifikaci 6a, 6b a 6c, které byly vybrány tak, aby se jednalo o vyrovnané a spíše techničtější cesty, než typické krasové bouldry, jsme se přesunuli na Vysočinu.
 
V sobotu ráno bylo ve skalách poměrně dost mokro, takže jsme opět lehce upravili původní plán. Nejdříve proběhlo na Drátníku lezení zajištěné cesty v pohorkách. Cesta byla klasifikace 5b/c a pak hned následovalo lezení cesty s vlastním jištěním.
Jak u sportovního lezení, tak u lezení v pohorkách se hodnotila zejména jistota a plynulost pohybu, u zakládání vlastního jištění pak práce s materiálem a kvalita vytvořených jistících bodů.
 
Poslední částí pak byl pohyb v lehkém skalním terénu bez lana a s mačkami, nahoru i dolů. Při této části zkoušky se hodnotila zejména plynulost pohybu a správná technika chůze.
 
K zimní části přijímací zkoušky zaslalo své listy túr celkem 10 zájemců o vzdělávání. Po absolvování zimní a letní části přijímací zkoušky prokázalo požadované předpoklady k absolvování vzdělávání šest uchazečů, mezi nimi poprvé v České republice i jedna žena.
 
Přijatým adeptům vzdělávání ČAHV Míše Adámkové, Gabrielu Mazurovi, Antonínu Bláhovi, Lukáši Krejčímu, Juráši Šeflovi a Janu Novotnému gratulujeme a přejeme hodně energie do absolvování vzdělávacího programu.
 
Karel Kříž a Radek Lienerth
 

Přijímací zkouška vzdělávání horského vůdce ČAHV 2013