Přijímací zkoušky ČAHV 2010

03.05.2010 21:00

První část: lyže

Zkoušky probíhaly v dubnu na ledovci Kitzsteinhorn, za pěkného slunného počasí a ideálních sněhových podmínek.
Ve čtvrtek jsme se sešli na spodní stanici lanovky na ledovec a seznámili jsme se navzájem, protože se většina účastníků viděla poprvé a navíc jsme vytvořili mezinárodní skupinu se zastoupením Čechů, Slováků a Polky.
Vedením přijímacích zkoušek byl pověřen Tonda Volk a hlavním zkoušejícím byl Steff Schild z Rakouska, který je jasnou zárukou kvality výběru.

První den jsme se rozdělili do dvou skupin a trénovali základní techniku na sjezdovce a v terénu. Účastníci byly připravováni cíleně na udržení rychlosti, kontrolu lyží, při jízdě a základní postoj při sjezdu. Na kotvě a sedačce to všichni uměli skvěle.
Sníh na ledovci byl krásný, prachový, jen dost rozježděný, tím pádem (těmi pády) se náležitě simuloval běžný terén v horách.
Po absolvování prvního dne všichni vypadali dost opotřebovaně, většinou jeli do střediska přes noc, a jali se rekonstruovat svoje fyzično v hotelových koupelnách a přilehlých hospůdkách.

Druhý den jsme začali dopoledním rozlyžováním a vyzkoušením si zkouškových jízd na místě činu. Po krátké polední pauze se přikročilo ke zkouškám. Začalo se krátkými oblouky a přechodem z dlouhého do krátkého oblouku na sjezdovce, která má parametry červené sjezdovky.
Třetí jízda se jela v terénu a byla volná. Zde záleželo především na kontrole lyží a jejich ovládání.

Na výsledný verdikt jsme sjeli zpět do údolí. Z jedenácti účastníků prošlo deset do druhé části přijímaček, které budou na podzim.

Zapsal:
Tonda Volk